Křupavé perníčky
Křupavé perníčky
Potřebujeme:
o 500g polohrubé mouky
o 30g droždí
o 300ml světlého piva
o 1 lžíce cukru
o 125g ztučněného tuku
o 2 žloutky
o sůl, pepř
o mouka na vál
o kmín, mák, sezamová semínka na posypání
o vejce a trochu piva na potření
o tuk na vymazání plechu
Postup:
Prosejte mouku do mísy, udělejte důlek a do něj dejte droždí a cukr. Zalijte částí vlažného piva: Povrch posypete moukou a nechte vzejít kvásek. Tuk rozpusťte a vlažný přimíchejte k mouce se vzešlým kváskem. Přidejte žloutky, sůl, pepř, zbytek piva a vypracujte hladké těsto. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě asi hodinu kynout. Na pomoučeném vále tvarujte z těsta preclíky, které rozložte na vymazaný plech. Každý preclík potřete vejcem rozkvedlaným s pivem a posypte kmínem, mákem nebo sezamem. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C, pečte asi 10 minut, potom teplotu stáhněte na 130°C a preclíky dosušte dokřupava.